• Odborná exkurzia
          • Odborná exkurzia

          • Naša 3.A sa zúčastnila vyučovania v "teréne". Spojili sme teóriu s praxou - žiaci sa na hodinách ekonomiky učia skladové hospodárstvo, riešia materiálové a logistické toky vo firme. Spoločnosť Tomirtech, s.r.o. nám umožnila sledovať tieto procesy v reálnej firme a privítala nás vo svojej spoločnosti. Žiakov zamestnanci previedli po priestoroch a oddeleniach, ukázali im príjem materiálu, kontrolu materiálu, zaskladnenie, sprievodnú dokumentáciu, prácu v informačnom systéme, dokumentáciu k prijatiu aj odoslaniu tovaru aj podnikovú predajňu. Okrem iného im vysvetlili dôležitosť certifikácie na ISO štandardy.

            Žiaci mali možnosť zažiť si reálny chod spoločnosti a využitie "školských" vedomostí s tými z "veľkého sveta".

            Ďakujeme PhDr. Jánovi Tomčíkovi a Ing. Mariánovi Lehotskému za odborný výklad a pomoc.

          • Odborná exkurzia

          • Žiaci 1. B triedy vstúpili do sveta financií návštevou Prima banky v Liptovskom Mikuláši.

            Pani riaditeľka pobočky Ing. L. Lucáková im porozprávala o hotovostnej mene a ochranných prvkoch
            bankoviek. Ochranné prvky bankovky si mohli potom žiaci pozrieť pod lupou a rozlíšiť aj pod špeciálnou lampou.
            Zamestnanci banky poinformovali žiakov o bankových produktoch a zhodnotili ich výhody pre študentov. Veľmi zaujímavou časťou boli aj informácie o moderných nástrojoch platobného styku napr. platbu hodinkami alebo mobilným telefónom.

          • LITERÁRNOVEDNÁ EXKURZIA

          • Vo štvrtok 20. októbra sme sa vybrali na exkurziu do Martina. Našou prvou zastávkou bol Národný martinský cintorín, kde sme sa pristavili pri hroboch viacerých známych osobností, napr. Martina Kukučína, Janka Jesenského, Fraňa Kráľa a iných.

            Krásnym parkom odetým do jesenných šiat sme sa presunuli do nášho hlavného cieľa - Národnej knižnice. Dozvedeli sme sa tu ako knižnica funguje, aké služby poskytuje, aké dokumenty uchováva, ako si môžeme objednať rešerš, ktoré oddelenia sú k dispozícii študujúcim. Počas úvodnej prezentácie nám pracovníci knižnice ukázali najmenšiu knihu, ktorú majú v knižnici, je naozaj menšia ako kľúč. Mohli sme si prezrieť aj zatykač vydaný na Štúra, Hurbana a Hodžu, ako aj Krátku mluvnicu slovenskú, v ktorej Martin Hatala spečatil náš pravopis. V druhej časti prehliadky sme si mohli vyskúšať pracovať s online katalógom. 

            Po návšteve knižnice sme sa vydali na obed do nákupného centra . V tento deň bolo aj pekné jesenné počasie, mali sme dobrú náladu, cesta domov uplynula rýchlo v rytme hudby :). Exkurzia sa vydarila, o tom svedčia aj reakcie niektorých spolužiakov:

            " V knižnici sme videli zaujímavý obraz, ktorý spočiatku nedával zmysel, potom nám bolo vysvetlené, že je tam namaľovaná slovenská história." (M. Radič, V. Záhradníková, B. Kanderová)

            "Na cintoríne sa nachádzalo veľa mojich menovcov." (Š. Šimko)

            "Fascinovala nás najmenšia kniha - Korán. Bola napísaná v arabčine, dá sa čítať jedine s pomocou lupy. Zaujala nás aj najväčšia kniha - váži vyše 20 kg, musia ju držať dvaja silní ľudia." (Ľ. Veščičík, G. Šprláková)

            "Najviac sa nám páčilo hľadanie kníh a časopisov v digitálnej knižnici a užitočné rady, na čo si dať pozor pri spracovávaní literatúry."(D. Lúčanová, N. Palenčárová, A. Jánošík)  žiaci I. A a I. B triedy

          • HALLOWEEN

          • Trocha októbrového halloweenského veselia sme mali v škole. Žiaci vyzdobili triedy - niektorí strašidelne halloweensky, niektorí jesenne, dali si na tom záležať a ešte aj pekne poupratovali

            Najkrajšiu triedu vybrala naša nezávislá komisia a keďže žiaci sú dobrí a spokojní, keď majú plné brušká, cenou boli kupóny pre všetkých žiakov triedy na desiatu v školskom bufete zadarmo

          • IMATRIKULÁCIE

          • Koniec októbra sa v škole niesol v halloweenskom duchu. A to nielen vďaka autentickej výzdobe tried, ale halloweenske boli aj imatrikulácie. Úlohy a súťaže pre našich prvákov, zábava a strašidelné masky... Vyvrcholením imatrikulácií bolo odovzdávanie certifikátov našim prvákom a ich oficiálne prijatie do cechu študentov.

          • Kurz ochrany života a zdravia 2022

          • Kurz ochrany života a zdravia, každoročná aktivita tretiakov, sa tento rok konal na horskom hoteli Gejdák v Ružomberku. Aj keď nám po tieto dni počasie neprialo, vôbec sme sa nenudili a absolvovali sme všetko, čo sme si naplánovali.

            Športové outdoorové aktivity spestrili dve prednášky. Tú prvú nám boli prezentovať žiaci, dobrovoľníci zo Slovenského Červeného kríža. Učili nás, ako postupovať pri podávaní prvej pomoci pri dospelom človeku, ako pri dieťati, ako máme pomôcť pri zapadnutí jedla, čo robiť ak nájdeme človeka v bezvedomí. Potom sme si aj prakticky vyskúšali ošetrovanie úrazov a obväzovanie zlomenín. Vo štvrtok sme absolvovali zaujímavú besedu s  horským vodcom a záchranárom, pánom Jánom Peťom. Porozprával nám o zradných horách a poukazoval nám, aká technika a vybavenie sa používa na hľadanie stratených.

            Keď sa počasie predsa len umúdrilo, vybrali sme sa na prechádzku do pamiatkovej rezervácie ľudovej architektúry, Vlkolínca. Spojili sme to aj s rôznymi aktivitami a súťažami - učili sme sa strieľať zo vzduchovky a orientovať sa pomocou buzoly. Večerný čas sme strávili spoločne v klubovni hraním bowlingu, biliardu a rôznymi inými aktivitami. Posledný deň nášho pobytu sme vyhodnotili kurz a môžeme  povedať, že bol skvelý a budúci tretiaci sa majú na čo tešiť.

          • Rodičovské združenie

          • Vážení rodičia, dňa 22. septembra 2022 o 16.00 sa bude v priestoroch klubovne školského internátu konať plenárne rodičovské združenie zákonných zástupcov žiakov Obchodnej akadémie v L. Mikuláši. Po jeho skončení budú triedne rodičovské schôdzky. Srdečne Vás pozývame a tešíme sa na stretnutie.

            Mgr. Anna Dvorščáková

            riaditeľka školy

          • Oznámenie k začiatku školského roka

          • Vážení rodičia, 

            podľa aktuálnych opatrení vydalo MŠVVaŠ dokument "Zelená otvoreným školám", podľa ktorého sú žiaci školy povinní podať Vyhlásenie o bezpríznakovosti

            Cieľom dokumentu „Zelená otvoreným školám“ je udržať bezpečné prostredie v školách a školských zariadeniach po dobu trvania pandémie ochorenia COVID-19 (ďalej len „COVID-19“) a mimoriadnej situácie. Dokument vychádza z platných zákonov, uznesení vlády SR, vyhlášok, ako aj opatrení, rozhodnutí Úradu verejného zdravotníctva SR a rozhodnutí ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR (ďalej len „rozhodnutie ministra školstva“).   Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti sa predkladá s cieľom zabezpečiť bezpečné prostredie v školách a školských zariadeniach za účelom zaistenia bezpečnosti a ochrany zdravia detí a žiakov podľa § 152 písm. c) zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „školský zákon“), a tak zachovať prezenčnú výučbu a minimalizovať riziko prerušenia výučby v triede.

            Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti rodič predkladá pri nástupe do školy a po každom prerušení dochádzky do školy a školského zariadenia v trvaní 5 a viac po sebe nasledujúcich vyučovacích dní (víkendy a sviatky sa nepočítajú) „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ dieťaťa/žiaka (Príloha č.1). V prípade, že rodič nepredloží „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“, dieťa/žiak sa považuje za príznakového, a je potrebné, aby rodič kontaktoval všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý ho bude ďalej usmerňovať. Ak dieťa/žiak neprišiel v sprievode rodiča do školy a nepredložil „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“, je potrebné dieťa/žiaka umiestniť do izolačnej miestnosti a bezodkladne kontaktovať rodiča

            Rodičia žiakov prvého ročníka zabezpečia, aby mali pri nástupe do školy so sebou vyhlásenie v tlačenej podobe  podpísané rodičom Microsoft Word - Príloha č.1 - Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti.docx (minedu.sk),

            ostatní študenti musia podať vyhlásenie cez edupage.

             

          • Otvorenie školského roka

          • Milí študenti,

            slávnostné otvorenie školského roka bude dňa 4. septembra 2023 o 8.30 hod. na multifunkčnom ihrisku

            v  areáli školy (v prípade zlého počasia v telocvični školy).

            Od 9.00 - 10.00 dostanete v triedach informácie a pokyny pre nový školský rok.

             

            Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt schuljahr

          • Zážitkové učenie

          • Zážitkové učenie je jedna z najúčinnejších foriem učenia sa. Jedná sa o iný prístup pri učení, kedy sa miesto nudných grafov a tabuliek predkladajú ľuďom zážitky. Ak na vlastnej koži zažijeme niečo zaujímavé, vytvorí nám to skutočné spomienky, ktoré pretrvajú omnoho dlhšie, ako len nabiflené vedomosti. 

            Takéto zážitkové učenie sme realizovali ako súčasť hodín ekonomika, občianska náuka či etická výchova. Niekedy žiaci ani nevedia, že sa jedná o učenie, necítia nátlak a stres a pritom si odnesnú niečo, čo si budú dlho pamätať :) 

          • Športový deň

          • Turnaj tried o pohár riaditeľky školy sa konal posledný deň pred koncom školského roka.

            Tímy jednotlivých tried súťažili v disciplínach:

            Futbal

            Vybíjaná

            Štafetové piškvorky

            Preťahovanie lanom

            Šach

            Slackline

            Hod diskom na cieľ

            Skákanie na švihadle

            Nálada bola výborná, všetci sme sa zabavili a všetci súťažiaci sa snažili prekonávať svoje limity. Nakoniec vyhrali tí najlepší. 1. ročník turnaja O pohár riaditeľky školy sa vyhrala trieda III.A. Víťazi získali trofej a sladké dobroty na doplnenie energie :)

        • Predĺženie platnosti Preukazu žiaka ISIC/EURO<2
          • Predĺženie platnosti Preukazu žiaka ISIC/EURO<2

          • Milí študenti!

            Aby ste mohli aj v ďalšom školskom roku využívať svoj Preukaz žiaka ISIC/EURO<2 na všetky zľavy a výhody doma a v zahraničí, je potrebné predĺžiť jeho platnosť.

             

            Zakúpte si známku ISIC v hodnote 10 €. Úhradu urobte priamo na našej škole a to na sekretariáte.

            Pokiaľ tak spravíte ešte tento týždeň, už budúci týždeň si ju môžete vyzdvihnúť na škole.

             

            V prípade, že si známku objednáte neskôr, cez e-shop https://www.objednaj-preukaz.sk/produkt/znamka-isiceuro/, známka vám bude doručená domov s kuriérskym poplatkom 3 €.

        • Voľné pracovné miesto
          • Voľné pracovné miesto

          • Obchodná akadémia Liptovský Mikuláš

            hľadá vhodného kandidáta na obsadenie pracovnej pozície

            učiteľa slovenského jazyka a literatúry a dejepisu

             

            Rozsah úväzku:
            100%

            Informácie o pracovnom mieste, náplň práce:

            • zabezpečovanie výchovno-vzdelávacej činnosti podľa ŠkVP na Obchodnej akadémii v Lipt. Mikuláši
            • vytváranie vhodných podmienok pre osobnostný rozvoj žiakov, rozvoj ich  záujmov, potrieb, schopností a tvorivosti
            • pomoc žiakom pri príprave na vyučovanie
            • spolupráca s učiteľmi školy a zákonnými zástupcami

            Termín nástupu:  1. september  2022, zastupovanie počas MD

             

            Kvalifikačné predpoklady:

            • vysokoškolské vzdelanie druhého alebo tretieho stupňa učiteľstvo slovenského jazyka a literatúry a dejepisu (prípadne SJL a ekvivalent) pre stredné školy

            Ďalšie  kritériá a požiadavky na kandidáta:

            • občianska bezúhonnosť
            • pedagogická prax výhodou
            • samostatnosť, zodpovednosť, cieľavedomosť
            • empatia, asertivita, radosť práce s mládežou
            • kreativita, komunikačné a  prezentačné schopnosti
            • znalosť práce s IKT – internet, Word, PowerPoint

            Platové podmienky:

            Podľa platových tabuliek pedagogických zamestnancov v závislosti od vzdelania a praxe.

            Termín podania žiadosti:
            Žiadosť o prijatie do zamestnania s potrebnými dokladmi posielajte na adresu školy Obchodná akadémia, Nábr. K. Petroviča 1571, 031 47 Liptovský Mikuláš,

            prípadne na e-mail multanovao@oalm.eu v termíne do 25. 06. 2022

            Na osobný pohovor budú pozvaní iba vybraní uchádzači, ktorí spĺňajú kvalifikačné predpoklady.

            Kontaktná osoba: O. Multáňová          

            tel.: +421 44 55 412 88                

          • Rozlúčka s absolventami

          • Po štyroch rokoch ďalšia partia absolventov opústila brány strednej školy. Po štyroch rokoch sa ďalší, už dospelí, mladí ľudia rozleteli do života. Majú pred sebou množstvo možností a príležitostí, ktoré stačí vziať do svojich rúk...

            Rozlúčili sme sa s našimi maturantami. Napriek prvotným obavám, ako po období korony a dištančného vyučovania zvládnu maturity, to všetci dali. Štvrtáci svoje štúdium zavŕšili pred zeleným maturitným stolom a my, sme hrdí na to, že sa so skúškou dospelosti tak dobre popasovali a všetci do jedného  maturitné komisie presvedčili o tom, že si svoje maturitné vysvedčenie zaslúžia. Okrem maturitných vysvedčení si mnhoí prevzali aj certifikáty RÚZ a KROSS.

            Milí maturanti, myslite na to, že svoje životy budete mať v rukách vy sami. To, čo do nich vložíte, to sa vám vráti. Koľko snahy, pozornosti a aj lásky dáte, toľko úspechu a šťastia príde. My Vám na ceste životom prajeme veľa šťastia.

          • Zmena stravného od 01.09.2022

          • Zmena stravného od 01.09.2022 - dochádzajúci žiaci OA

            Na základe úpravy výšky príspevku na čiastočnú úhradu režijných nákladov, ktoré uhrádza zákonný zástupca alebo plnoletý žiak meníme od 01.09.2022 stravné pre dochádzajúcich žiakov OA

            Desiata :   0,78 €

            Obed :       2,41 €

            Vypracovala: Hladká Marta - vedúca školskej jedálne

            Schválila : Ing. Anna Dvorščáková - riaditeľka OA

          • Zmena stravného od 01.09.2022

          • Zmena stravného od 01.09.2022 - ubytovaní žiaci

            Na základe úpravy výšky príspevku na čiastočnú úhradu režijných nákladov, ktoré uhrádza zákonný zástupca alebo plnoletý žiak meníme od 01.09.2022 stravné pre ubytovaných žiakov.

            Raňajky :   0,78 €

            Desiata :   0,65 €

            Obed :       2,41 €

            Olovrant :  0,45 €

            Večera :     1,74 €

            Celodenné stravovania 1 deň : 6,03 €

            Polpenzia / bez obeda/ 1 deň : 3,62 €

            Vypracovala: Hladká Marta - vedúca školskej jedálne

            Schválila : Ing. Anna Dvorščáková - riaditeľka OA

    • Kontakty

      • Obchodná akadémia
      • +421 44 5541288 spojovateľka +421 905 435162 riaditeľka školy
      • Nábr. K. Petroviča 1571 031 47 Liptovský Mikuláš Liptovský Mikuláš Slovakia
      • 31926754
      • 2021484421
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje