• Prví maturanti v odbore

          • Obchodná akadémia v Liptovskom Mikuláši je jednou z prvých obchodných akadémií na Slovensku, ktoré začali vzdelávanie svojich žiakov v spolupráci s firmami. Duálne vzdelávanie na OA je ešte stále pre niektorých novinkou,  no my už máme prvých maturantov. Praktická časť odbornej zložky maturitnej skúšky „dualistiek“ v odbore obchodná akadémia sa na našej škole konala formou obhajoby vlastných projektov vypracovaných v pracovnom prostredí zamestnávateľa, s ktorým majú uzatvorenú zmluvu. 

            Je úžasné pozorovať, aký rozhľad a praktické skúsenosti získali žiaci prostredníctvom vzdelávania vo firme. Témy záverečných prác a ich spracovanie mali úzky súvis so zameraním štúdia a boli vyzdvihnuté a ocenené aj zástupcom zamestnávateľov PaedDr. Ing. M. Stehurom, a aj pozorovateľkou zo strany zriaďovateľa Mgr. J. Borákovou.  Prví maturanti v odbore mechatronika a obchodná akadémia v Žilinskom kraji - ŽSK (zilinskazupa.sk)

          • Matematický náboj

          • Dňa 21. 04. 2023 sa 10 žiakov zúčastnilo súťaže Matematický náboj v Košiciach. Matematický náboj je medzinárodná súťaž štvor- až päťčlenných tímov zložených zo študentov stredných škôl a príslušných ročníkov osemročných gymnázií v rýchlostnom riešení matematických úloh. Súťažiacich čakali úlohy pokrývajúce široký záber matematických disciplín. Pri riešení úloh Matematického náboja pritom nejde o bezhlavé počítanie, ale zvyčajne sa vyžaduje aj istá forma inovatívnych myšlienok.

            Súťažili sme v dvoch kategóriách. V kategórii junior nás reprezentovali: P. Čupka, A. Hunana, M. Mišík, P. Perečko a Ľ. Veščičík (IA), v kategórii senior: K. Murcinová (IIA), E. Fileková (IIB), Z. Gajdošová, M. Harmanová a D. Kuchta (IIIA). Ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy.

          • Mladý Európan 2023

          • Mladý Európan je súťaž určená pre študentov druhých až štvrtých ročníkov gymnázií a stredných odborných škôl z celého Slovenska. 

            Nosnou témou boli všeobecné znalosti o histórii, geografii, osobnostiach a najvýznamnejších pamätihodnostiach EÚ.

             

            Hlavnými oblasťami súťaže pre tento rok boli: podpora digitálnej gramostnosti a boj proti dezinformáciám, programy EÚ pre mladých ľudí a priority Európskej komisie pod vedením Ursuly von der Leyen, najmä Európska zelená dohoda, Mechanizmus na podporu obnovy a odolnosti, Spoločná poľnohospodárska politika, stratégia z farmy na stôl, stratégia v oblasti biodiverzity. Oblasti sa dotýkali aj tém ako Európsky parlament, Rada Európskej únie a krajiny predsedajúce Rade Európskej únie v roku 2023, konkrétne Švédsko a Španielsko.

            Naši žiaci sa zúčastnili regionálneho kola tejto súťaže, kde sa umiestnili na krásnom 4tom mieste (Tadeáš Havaš, Michaela Harmanová a Dušan Kuchta). 

          • Štúrov Zvolen - gratulujeme!

          • Dňa 5.4. 2023 sa uskutočnila súťaž v rétorike, zúčastnilo sa na nej 5 študentov.

            1. miesto - Tadeáš Havaš z 2. B

            2. miesto- Dušan Kuchta z 3. A

            3. miesto - Natália Novaki 1. B a Monika Magerčiaková z 2. B

            Víťazovi srdečne gratulujeme a držíme palce pri reprezentovaní školy na okresnom kole. 

            NOVINKA:

            25.4.2023  sa v okresnom kole Tadeášovi Havašovi podarilo zvíťaziť a postúpil priamo do celoslovenského kola vo Zvolene.

            Srdečne gratulujeme!!!

             

          • Deň narcisov 2023

          • Aj naši študenti prispeli svojou troškou pri príležitosti Dňa narcisov. V uliciach Liptovského Mikuláša oslovovali okoloidúcich a za každý peňažný príspevok darcov odmenili malým žltým kvietkom nádeje. Za ich pomoc a ochotu im ďakujeme! 

          • 80 eur pre víťazov

          • Už poznáme mená dvoch víťazov súťaže o najlepšie video na tému 5 dôvodov, prečo študovať na OALM.

            Ste zvedaví?

            Pýtate sa, kto to je?

            A o koľko si prilepšia?

            Tramtadadááááááááááááá!!!

            1. Dušan Kuchta - 50 eur

            2. Kristína Krajčiová - 30 eur

            Porota ocenila originalitu a kreatívny prístup k tvorbe videí. Veríme, že obidve videá budú dobre reprezentovať našu školu v online svete. 

            Dúfame, že získaná peňažná výhra bude úspešným štartom Vašej budúcej kariéry.

            Tešíme sa na ďalšie kolo súťaže! 

            A vy všetci KUK a šírte, zdieľajte, lajkujte, komentujte a odoberajte ;-)

          • Ocenenie pre pani učiteľku

          • Učiteľovanie je jedno z najťažších, ale zároveň najkrajších povolaní. Niektorí učitelia nechávajú vo svojich žiakoch kus seba a svojho srdca. Každoročne bývajú oceňovaní tí, ktorí sú zodpovední za vzdelávanie, výchovu a osobný rast detí. 

            Tento rok si prevzala Pamätný list mesta a ocenenie za pedagogickú činnosť naša kolegyňa RNDr. Miroslava Dzúrová PhD. Prajeme jej aj naďalej veľa tvorivosti a pedagogického nadšenia pri práci s našimi žiakmi a gratulujeme.

          • Najtrpezlivejší učiteľ

          • “Knihy sú najtichším a najstálejším priateľom. Sú najprístupnejším a najmúdrejším poradcom a najtrpezlivejším učiteľom.”  ― Charles William Eliot

            Marec sa neodmysliteľne spája s knihami. Práve v dobe, kedy podliehame digitalizácii, je o čosi dôležitejšie si tento fakt pripomenúť. Aj preto sme sa v marci, mesiaci knihy, rozhodli upriamiť pozornosť našich žiakov práve na knihu a literatúru v podobe knižnej burzy. Žiaci mali možnosť spoznať veľa nových príbehov a dokonca si niektoré knihy požičať či vymeniť so spolužiakmi. Nie nadarmo sa hovorí, že knihy spájajú.

          • Jedni z najlepších

          • Janka Páteková, Anka Daňová a Monika Magerčiaková nás v stredu 29. 3. 2023 reprezentovali na krajskom kole Prezentiády. Súťažil výber najlepších tímov, ktoré sa nominovali do krajského kola a vlastne to boli postupujúci z celého Banskobystrického a Žilinského kraja.

            Medzi už skúsenými tímami takmer výhradne z gymnázií sa naše dievčatá nedali zahanbiť a ako nováčikovia skončili na piatom mieste.

            Prezentiáda preverila prezentačné zručnosti, vystupovanie pred publikom, spracovanie témy či kreativitu tímov. Je to pre nás obrovská skúsenosť a inšpirácia a určite  nevynecháme ani budúcoročnú súťaž.

          • Študentská kvapka krvi

          • Dňa 22. 03. 2023 naše kroky opäť smerovali na transfúznu stanicu v Liptovskom Mikuláši. Pre niektorých to už bol v poradí druhý odber. Darcom v mene transfúzneho oddelenia ďakujeme a dúfame, že na jeseň sa k nám pripoja aj ďalší študenti.

          • Deň vody u nás na OA :)

          • Voda je základnou podmienkou všetkého života. Tvorí totiž až 98 % plochy Zeme a viac ako 50 % každej živej bytosti od rastlín až po zvieratá. Dnes sú ale vodné zdroje vystavené zvyšujúcim sa požiadavkám na spotrebu vody. Aj preto v roku 1992 valné zhromaždenie OSN vyhlásilo 22. marec za Svetový deň vody.

            V našej škole si pri tejto príležitost žiaci a učitelia obliekli modré tričká a počas prestávky sa mohli občerstviť osviežujúcimi nápojmi, nakoľko platí voda - základ života. 

             

             

          • Olympiáda Podnikový hospodár

          • Študenti 4. A a 4. B sa zúčastnili 4. ročníka olympiády Podnikový hospodár, ktorú organizuje Podnikovohospodárska fakulta Ekonomickej univerzity v Bratislave so sídlom v Košiciach.

            Olympiáda Podnikový hospodár je súťaž s celoslovenskou pôsobnosťou, ktorá je určená pre študentov maturitného ročníka stredných škôl ekonomického zamerania. Predmetom súťaže je otestovať znalosti študentov z oblastí ekonómie, podnikovej ekonomiky, Európskej únie, náuky o spoločnosti a finančnej gramotnosti.

            Cieľom súťaže je popularizácia ekonómie ako vedného a študijného odboru a podpora celospoločenských snáh o zvyšovanie finančnej gramotnosti mladých ľudí.

            Olympiáda Podnikový hospodár pozostáva z troch kôl. Prvú časť predstavuje individuálne kolo obsahujúce testové otázky z vybraných oblastí a študenti ho absolvovali z domáceho prostredia. Potom nasledovalo školské kolo (22. 03. 2023) prostredníctvom elektronického testovania formou online testu.

            Celoslovenské kolo bude organizované na Podnikovohospodárskej fakulte Ekonomickej univerzity v Bratislave so sídlom v Košiciach. Zúčastnia sa ho úspešní súťažiaci zo školských kôl.

            Všetci účastníci celoslovenského kola súťaže budú v prípade záujmu prijatí na 1. stupeň bakalárskeho štúdia na Podnikovohospodárskej fakulte Ekonomickej univerzity v Bratislave so sídlom v Košiciach.

            Veríme, že aj z našich štvrtákov budú víťazi.

          • Olympiáda Mladý účtovník 2023

          • Dňa 23. marca 2023 sa naši traja úspešní štvrtáci zapojili do 25. ročníka súťaže o najlepšieho mladého účtovníka, ktorú organizuje spoločnosť KROS, a. s.
            Ešte pred praktickou časťou maturitnej skúšky si overili svoje vedomosti formou online testu
            a popasovali sa s náročnými otázkami z oblasti účtovníctva a ekonomiky.
            Aj tento rok budú študenti, ktorí postúpia do 2. kola olympiády, prijatí na Fakultu
            riadenia a informatiky Žilinskej univerzity a Ekonomickú univerzitu v Bratislave bez
            prijímacích pohovorov.
            Držíme našim 3 účtovníkom prsty!

          • Exkurzia Grafon

          • V utorok sa žiaci školskej cvičnej firmy Tričká po svojom, s.r.o. zúčastnili so svojím učiteľom exkurzie vo firme Grafon, s.r.o., ktorá funguje v príbuznom odbore podnikania ako ich cvičná firma, avšak v reálnom svete. Dozvedeli sa veľa nových informácií, okrem praktických vecí súvisiacich s potlačou a vyrezávaním reklamných predmetov aj podnikateľské informácie, ako sa zachovať v čase krízy, keď klesne počet zákazníkov (firme Grafon sa to udialo počas pandémie koronavírusu, poradili si s tým však ukážkovo). 

          • Svetový deň Downovho syndrómu

          • 21. marec je Svetovým dňom Downovho syndrómu. Tento symbolický dátum je odvodený z číslic 3 a 21, keďže pri uvedenej diagnóze ide o trizómiu 21. chromozómu. 

            Svoje sympatie a podporu ľuďom s DS môžeme vyjadriť aj obutím ponožiek rôznych farieb či veľkostí. Dnes 21. marca sme si aj my obuli dve odlišné ponožky. Podpor túto kampaň a zdieľaj fotku na svojich sociálnych sieťach s hashtagom #PonozkovaVyzva.

            Takto spolu dokážeme šíriť porozumenie a rešpekt k rozdielnosti.

          • V knižnici proti extrémizmu

          • 16.3.2023 sa žiaci 2.B a 3.A zúčastnili na besede proti extrémizmu v knižnici G.F.  Belopotockého. Michal Gábriš, bývalý člen polovojenskej neregistrovanej skupiny, im porozprával svoj príbeh, ako podľahol vplyvu kamarátov a dal sa zlákať do extrémistickej skupiny Slovenskí branci. Študentov jeho príbeh zaujal a so záujmom sa zapojili aj do následnej diskusie.

          • Ako zachrániť prírodu a seba

          • Počas písomných maturít sme nenechali zaháľať ani mladších študentov. Prváci a druháci sa zúčastnili environmentálno-záchranárskeho cvičenia. Najskôr, napriek chladnému počasiu, čistili od odpadkov okolie Liptovskej Mary a školy, potom sa zúčastnili kurzu prvej pomoci, ktorý zakončili záchranárskym online kvízom.

    • Kontakty

      • Obchodná akadémia
      • +421 44 5541288 spojovateľka +421 905 435162 riaditeľka školy
      • Nábr. K. Petroviča 1571 031 47 Liptovský Mikuláš Liptovský Mikuláš Slovakia
      • 31926754
      • 2021484421
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje