• Potulky po liptovskej knižnici

          • Prváci sa na septembrových hodinách slovenského jazyka zoznamujú so základnými pojmami z jazyka aj literatúry. V rámci týchto aktivít posledný septembrový piatok navštívili Knižnicu G. F. Belopotockého v Lipt. Mikuláši. Pracovníčky ich previedli všetkými oddeleniami - multimediálnou študovňou, oddelením beletrie, detskej literatúry a prehliadku ukončili v priestoroch náučnej literatúry. Verím, že nové informácie a možnosti, ktoré im v knižnici ponúkli využijú pre svoje úspešné stredoškolské štúdium. 

          • Európsky deň jazykov

          • Milí študenti!

            Vedeli ste, že...zajtra je Európsky deň jazykov?

            Pri tejto príležitosti si pre vás školský parlament pripravil malú hru!

            Po celej škole sú náhodne umiestnené rôzne fakty o európskych jazykoch. Nájdete ich?

            Ráno pri vchode do školy každý z vás dostane kartičku s 12 otázkami. Jednotlivé otázky nadväzujú na jazykové fakty, ktoré máte nájsť. Vašou úlohou je zodpovedať všetkých 12 otázok. Následne kartičku vložíte do urny, ktorá bude celý deň na školskej vrátnici. Po vyučovaní vyžrebujeme 3 z vás, ktorí získajú VECNÉ CENY!!

            Pripomínam, že aktivita je určená na čas prestávok.

            Nezabudnite sa podpísať.

            Tak čo, zapojíte sa? :)

          • Nezabudnutí susedia

          • 8. 9.2023 sa žiaci 2.A a 2. B zúčastnili podujatia Nezabudnutí susedia - spomienková udalosť na obete Holokaustu a rasového násilia.

            Konalo sa to v židovskej synagoge v Lipt. Mikuláši. Naši žiaci sa aj aktívne zapojili do programu, ktorý pripravilo Múzeum J. Kráľa a boli to žiaci: Dominika Lúčanová, Ľuboš Veščičík, Timotej Vicáň, Zuzana Šimičáková, Viktória Urbanová, Michaela Balážová a Natália Nováki. Študenti prečítali mená obetí aj mená záchrancov mnohých židov, zapálili sviečku a položili kamienok ako spomienku na tieto hrozné udalosti. 

            Citát, ktorý zaznel na záver: Iba keď si budeme pripomínať zlo a straty minulosti, budeme bližšie k tomu, aby myšlienky, ktoré plodili tieto hrozné činy už nemohli v našej spoločnosti nikdy prevládnuť.

          • Slávnostné otvorenie školského roka

          • Milí študenti,

            slávnostné otvorenie školského roka bude dňa 4. septembra 2023 o 8.30 hod. na multifunkčnom ihrisku

            v  areáli školy (v prípade zlého počasia v telocvični školy).

            Od 9.00 - 10.00 dostanete v triedach informácie a pokyny pre nový školský rok.

          • Letná škola práva

          • Právnická fakulta Trnavskej univerzity v Trnave každoročne sprostredkuje študentom stredných škôl autentický zážitok z prostredia výučby na ich fakulte. Takýto zážitok získali aj naše dve študentky, Zuzka Gajdošová a Kristínka Krajčiová, ktoré sa v dňoch 21. 06 - 22. 06. 2023 zúčastnili letnej školy práva. 

            Študenti sa mohli oboznámiť s interaktívnymi riešeniami konkrétnych právnych sporov, o ktorých sa pojednávalo až pred Najvyšším súdom SR. Nadobudnuté znalosti sú uplatniteľné aj v bežnom živote.

            Tak čo, kto sa pridá budúci rok? 

             

          • Koniec školského roka 2022/2023

          • Milí študenti, dnešným dňom sa pre Vás začínajú vytúžené prázdniny. V mene celého pedagogického zboru našej školy Vám prajeme, aby ste zažili nezabudnuteľné leto plné zážitkov. 

            Vidíme sa v septembri!

            Vaši učitelia z OA. 

          • Výlet Praha

          • V dňoch 26.-27.6. sa trieda 2A Obchodnej akadémie v Liptovskom Mikuláši so svojim triednym učiteľom zúčastnila školského výletu v Prahe. Vrátili sa všetci, zdraví, síce unavení, ale plní zážitkov

        • Škola priateľská k deťom
          • Škola priateľská k deťom

          • Pomoc je veľmi náročná a nedocenená práca. Práca ľudí, ktorí pracujú v prospech iných nie je jednoduchá a naráža na množstvo prekážok. Preto aj našich študentov učíme pomáhať a vykonávať dobrovoľníctvo, aby aj takýmto spôsobom priniesli prospech núdznym. 

            Tento rok sme sa viackrát podieľali na charitatívnych a dobrovoľníckych aktivitách a v rámci programu UNICEF sme sa okrem realizácie zbierok a dobrovoľníctva venovali viac aj téme práv dieťaťa. A za našu činnosť získala naša škola titul ŠKOLA PRIATEĽSKÁ K DEŤOM.  

          • Návšteva Múzea holokaustu a Sedity v Seredi

          • Bývalý koncentračný a pracovný tábor v Seredi je miesto autentického zážitku, ktoré aj po rokoch stále vzbudzuje pocity hrôzy a husiu kožu. O tom sa presvedčili aj naši druháci. Expozičný komplex totižto ponúka pohľady, pri ktorých tuhne krv v žilách. V areáli sú vystavené dobové dokumenty, fotografie a predmety súvisiace s prenasledovaním Židov na našom území. Jedným z vystavených artefaktov je dobytčí vagón, v ktorom deportovali Židov do koncentračného tábora Auschwitz.

            Súčasťou prehliadky areálu bola aj poučná a zaujímavá prednáška, ktorej hlavnou témou boli úniky z koncetračných táborov. Študenti sa však zamýšľali aj nad inými, no dôležitými témami, akými sú napríklad voľby a čo všetko dokáže moc. 

            Tento ťažký zážitok sme odľahčili návštevou výrobného podniku Sedita, odkiaľ si naši žiaci mohli doniesť sladké maškrty, ktoré určite urobili radosť nielen im, ale aj ich rodinným príslušníkom.

            Za účasť na exkurzii ďakujeme. 

          • Exkurzia Milan Rastislav Štefánik

          • 13.6.2023 sa naši študenti prvého ročníka vydali na cestu za poznaním jednej z najvýznamnejších osobností našich dejín – po stopách významného astronóma, vojenského pilota, francúzskeho generála, československého ministra vojny a Slováka, ktorý viackrát vystúpil na najvyššiu horu Európy Mont Blanc.

            Prváci sa najprv oboznámili s miestom jeho posledného odpočinku a v krásnom slnečnom počasí vystúpili na Bradlo k Mohyle M.R.Štefánika. Ďalej pokračovali v ceste do jeho rodného domu v Košariskách, kde si prezreli expozíciu, mapujúcu jeho život a cesty.

            Tí najšikovnejší, ktorí nazbierali na exkurzii najviac vedomostí a správne odpovedali na otázky v pracovných listoch, si cestou späť mohli pochutnať na veľkých sladkých čokoládach.

          • Štúrov Zvolen - celoslovenské kolo

          • Ako ste sa už dozvedeli v predchádzajúcich príspevkoch, náš študent 2. ročníka Tadeáš Havaš sa ocitol medzi 17 najlepšími rečníkmi z celej našej krajiny na celoslovenskom kole súťaže Štúrov Zvolen.

            Súťaž má  2 kolá. V prvom kole prednesie súťažiaci príspevok (úvahu alebo výklad), ktorý si pripraví vopred. Tadeáš nás reprezentoval úvahou, či má ešte zmysel v dnešnej dobe chodiť do divadla. V druhom kole si súťažiaci losovali témy - prejavy. Tadeáš si z pestrej ponuky tém vytiahol prejav ku Dňu Zeme. Okrem súťaže však Tadeáš navštívil aj divadelné predstavenie a našiel si nových kamarátov.

            V silnej konkurencii sa náš Tadeáš nestratil a predniesol obecenstvu svoj názor i podnety na zamyslenie.

            Tadeáš, ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy!

          • Exkurzia Nestville Park

          • Nové vedomosti z odbornej exkurzie tentokrát získali žiaci prvého ročníka, a to konkrétne vo výrobnom podniku Nestville Park - Hniezdne.

            Čo mohli naši žiaci vidieť? 

            - Jednu z najmodernejších rafinérií na výrobu liehu v Európe,

            - historickú expozíciu zameranú na ukážku ľudových remesiel,

            - dokonalou bodkou na záver bola podniková predajňa s rôznymi suvenírmi. 

            Okrem skvelých zážitkov sa žiaci oboznámili s procesom výroby, z ktorého ich najviac zaujala sladká pochutina - čokoláda. Exkurzia našim žiakom nepriniesla len teoretické vedomosti, no vďaka skvelému prístupu zamestnancov sa študenti mohli pozrieť aj na to, ako tento výrobný podnik funguje v praxi. 

            Ďakujeme! 

          • Slávnostné odovzdávanie maturitných vysvedčení

          • Po štyroch rokoch ďalšia partia absolventov opúšťa brány strednej školy. Po štyroch rokoch sa ďalší, už dospelí, mladí ľudia rozletia do života. Majú pred sebou množstvo možností a príležitostí, ktoré stačí vziať do svojich rúk...

            V Galérii P. M. Bohúňa sme sa rozlúčili našimi maturantami. Ako absolventi strednej školy s ekonomickým zameraním stoja na križovatke života a riešia svoju profesijnú budúcnosť. Prajeme im, aby boli úspešní a zažili veľa krásnych chvíľ, ktoré im budú dávať silu a ich životu zmysel. Veľa šťastia.

          • Po stopách J. G. Tajovského a S. Chalupku

          • Dňa 25. 05. 2023 sa naši druháci zúčastnili exkurzie "Po stopách J. G. Tajovského a S. Chalupku". Navštívili sme Pamätnú izbu S. Chalupku v Hornej Lehote a Pamätný dom J. G. Tajovského v Tajove pri Banskej Bystrici.

            Expozícia pamätnej izby v Hornej Lehote je rozdelená na dve časti. Prvá časť približuje život obyvateľov Hornej Lehoty a okolia, druhá sa venuje životu Sama Chalupku. Navštívili sme aj spisovateľov hrob na evanjelickom cintoríne, kde M. Brunčiak zarecitoval úryvok z jeho básne Turčín Poničan.

            V druhej časti exkurzie naše kroky smerovali do Tajova. Expozícia v pamätnom dome je venovaná histórii a významným osobnostiam Tajova. Predstavuje život a dielo J. G. Tajovského, jeho manželky - spisovateľky a prekladateľky Hany Gregorovej a ich dcéry Dagmar Gregorovej - Prášilovej. Jedna z miestností je venovaná Jozefovi Murgašovi a ďalšia časť expozície je tematicky zameraná na slávnu hutnícku minulosť Tajova a remeselné zručnosti jeho obyvateľov.

          • Týždeň Modrého gombíka

          • V dňoch 15. až 21. mája sa dobrovoľníci z našej školy zapojili do zbierky Týždeň modrého gombíka, organizovanou Slovenským výborom pre UNICEF. Milióny detí na svete vyrastajú v krajinách, ktoré pustošia vojny či prírodné katastrofy. Prichádzajú o svoje domovy, blízkych, nemôžu chodiť do školy a bezstarostne sa hrať so svojimi kamarátmi, nemajú prístup k čistej vode, výživnej strave či liekom. Detská duša je veľmi krehká a rany na nej sa často nezahoja po celý život. Zbierka MODRÝ GOMBÍK 2023 je určená práve týmto deťom.Prostredníctvom zbierky UNICEF prispeli na pomoc deťom aj žiaci našej školy a obyvatelia nášho mesta Liptovský Mikuláš.

          • Aj ja môžem zmeniť svet k lepšiemu...

          •  

            Únia materských centier spolu s 34 členskými centrami po celom Slovensku pripravila v sobotu
            13. mája 2023 medzinárodné podujatie Míľa pre mamu. Zapojila sa aj UK - Dublin a ČR – Přerov
            a Uherský Brod. Zo slovenských miest Levice, Senica, Námestovo, Trenčianske Teplice, Vráble, Sliač,
            Žilina, Bratislava a mnohé ďalšie.


            Tento 20-ty ročník sa niesol v duchu hesla: „Aj ja môžem zmeniť svet k lepšiemu“. Oslávili sme
            materstvo, dobrovoľnícku prácu a materské a rodinné centrá. Spolu nás bolo 11 813 a mamám sme
            darovali 18 900 km. Tento rok sa dalo registrovať aj cez aplikáciu Míľa pre mamu. Okrem samotnej
            prechádzky bolo podujatie sprevádzané vystúpeniami, rôznymi stanovišťami a zábavnými úlohami.

            Touto cestou by sme sa chceli poďakovať našim žiakom, že sa tejto ušlachtilej akcie zúčastnili ako dobrovoľníci.

            Ďakujeme!

             

          • Workshop Podnik a podnikanie

          • OZ Mladý ponikavec nám opäť pripravilo kvalitný a zaujímavý workshopy na odborné témy. Emócie v marketingu pre druhákov a Podnika a podnikanie, ktoré absolvovali naši prváci. Ako funguje podnik, čo je dôležité pre jeho prosperitu, ako byť úspešným podnikateľom? Tieto a ďalšie otázky sa stali ústrednou témou aktivít a tímovej práce našich žiakov. 

          • Druháci na Colnom úrade v Žiline

          • Začiatok mája sme u druhákov zahájili zaujímavou exkurziou, ktorá bola zameraná na opakovanie a utvrdzovanie učiva zážitkovou formou. Áno, aj takýto je spôsob učenia na OA.

            Hovorkyňa colného úradu p. Chríbiková a jej kolegovia pripravili "živú" prednášku, ktorú obohatili o súťaže a výhercov odmenili malými darčekmi. Žiaci si preverili vedomosti preclievaní tovaru, o prepúšťaní tovaru do rôznych colných režimov, "naživo" videli ako vyzerá preclený kamión priamo na colnom úrade, kde bola použitá jedinečná plomba s jedinečným číslom, ktorá sa na mieste preclenia otvorí a zneškodní. Tiež mali možnosť vidieť tovar, ktorý bol preclený priamo v prístave. Ukázali žiakom zabavený tovar, ktorý bol buď nelegálne dovezený, nemal ochrannú originálnu známku, nebol originál alebo bol nebezpečný pre bežných spotrebiteľov. Taktiež žiakov oboznámili, akým spôsobom sa zaobchádza so zadržaným tovarom a aký osud ho čaká. 

            Už viete, aký príbeh v sebe skrýva preclený tovar? 

          • Prví maturanti v odbore

          • Obchodná akadémia v Liptovskom Mikuláši je jednou z prvých obchodných akadémií na Slovensku, ktoré začali vzdelávanie svojich žiakov v spolupráci s firmami. Duálne vzdelávanie na OA je ešte stále pre niektorých novinkou,  no my už máme prvých maturantov. Praktická časť odbornej zložky maturitnej skúšky „dualistiek“ v odbore obchodná akadémia sa na našej škole konala formou obhajoby vlastných projektov vypracovaných v pracovnom prostredí zamestnávateľa, s ktorým majú uzatvorenú zmluvu. 

            Je úžasné pozorovať, aký rozhľad a praktické skúsenosti získali žiaci prostredníctvom vzdelávania vo firme. Témy záverečných prác a ich spracovanie mali úzky súvis so zameraním štúdia a boli vyzdvihnuté a ocenené aj zástupcom zamestnávateľov PaedDr. Ing. M. Stehurom, a aj pozorovateľkou zo strany zriaďovateľa Mgr. J. Borákovou.  Prví maturanti v odbore mechatronika a obchodná akadémia v Žilinskom kraji - ŽSK (zilinskazupa.sk)

    • Kontakty

      • Obchodná akadémia
      • +421 44 5541288 spojovateľka +421 905 435162 riaditeľka školy
      • Nábr. K. Petroviča 1571 031 47 Liptovský Mikuláš Liptovský Mikuláš Slovakia
      • 31926754
      • 2021484421
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje