• Aj ja môžem zmeniť svet k lepšiemu...

          •  

            Únia materských centier spolu s 34 členskými centrami po celom Slovensku pripravila v sobotu
            13. mája 2023 medzinárodné podujatie Míľa pre mamu. Zapojila sa aj UK - Dublin a ČR – Přerov
            a Uherský Brod. Zo slovenských miest Levice, Senica, Námestovo, Trenčianske Teplice, Vráble, Sliač,
            Žilina, Bratislava a mnohé ďalšie.


            Tento 20-ty ročník sa niesol v duchu hesla: „Aj ja môžem zmeniť svet k lepšiemu“. Oslávili sme
            materstvo, dobrovoľnícku prácu a materské a rodinné centrá. Spolu nás bolo 11 813 a mamám sme
            darovali 18 900 km. Tento rok sa dalo registrovať aj cez aplikáciu Míľa pre mamu. Okrem samotnej
            prechádzky bolo podujatie sprevádzané vystúpeniami, rôznymi stanovišťami a zábavnými úlohami.

            Touto cestou by sme sa chceli poďakovať našim žiakom, že sa tejto ušlachtilej akcie zúčastnili ako dobrovoľníci.

            Ďakujeme!

             

          • Workshop Podnik a podnikanie

          • OZ Mladý ponikavec nám opäť pripravilo kvalitný a zaujímavý workshopy na odborné témy. Emócie v marketingu pre druhákov a Podnika a podnikanie, ktoré absolvovali naši prváci. Ako funguje podnik, čo je dôležité pre jeho prosperitu, ako byť úspešným podnikateľom? Tieto a ďalšie otázky sa stali ústrednou témou aktivít a tímovej práce našich žiakov. 

          • Druháci na Colnom úrade v Žiline

          • Začiatok mája sme u druhákov zahájili zaujímavou exkurziou, ktorá bola zameraná na opakovanie a utvrdzovanie učiva zážitkovou formou. Áno, aj takýto je spôsob učenia na OA.

            Hovorkyňa colného úradu p. Chríbiková a jej kolegovia pripravili "živú" prednášku, ktorú obohatili o súťaže a výhercov odmenili malými darčekmi. Žiaci si preverili vedomosti preclievaní tovaru, o prepúšťaní tovaru do rôznych colných režimov, "naživo" videli ako vyzerá preclený kamión priamo na colnom úrade, kde bola použitá jedinečná plomba s jedinečným číslom, ktorá sa na mieste preclenia otvorí a zneškodní. Tiež mali možnosť vidieť tovar, ktorý bol preclený priamo v prístave. Ukázali žiakom zabavený tovar, ktorý bol buď nelegálne dovezený, nemal ochrannú originálnu známku, nebol originál alebo bol nebezpečný pre bežných spotrebiteľov. Taktiež žiakov oboznámili, akým spôsobom sa zaobchádza so zadržaným tovarom a aký osud ho čaká. 

            Už viete, aký príbeh v sebe skrýva preclený tovar? 

          • Prví maturanti v odbore

          • Obchodná akadémia v Liptovskom Mikuláši je jednou z prvých obchodných akadémií na Slovensku, ktoré začali vzdelávanie svojich žiakov v spolupráci s firmami. Duálne vzdelávanie na OA je ešte stále pre niektorých novinkou,  no my už máme prvých maturantov. Praktická časť odbornej zložky maturitnej skúšky „dualistiek“ v odbore obchodná akadémia sa na našej škole konala formou obhajoby vlastných projektov vypracovaných v pracovnom prostredí zamestnávateľa, s ktorým majú uzatvorenú zmluvu. 

            Je úžasné pozorovať, aký rozhľad a praktické skúsenosti získali žiaci prostredníctvom vzdelávania vo firme. Témy záverečných prác a ich spracovanie mali úzky súvis so zameraním štúdia a boli vyzdvihnuté a ocenené aj zástupcom zamestnávateľov PaedDr. Ing. M. Stehurom, a aj pozorovateľkou zo strany zriaďovateľa Mgr. J. Borákovou.  Prví maturanti v odbore mechatronika a obchodná akadémia v Žilinskom kraji - ŽSK (zilinskazupa.sk)

          • Matematický náboj

          • Dňa 21. 04. 2023 sa 10 žiakov zúčastnilo súťaže Matematický náboj v Košiciach. Matematický náboj je medzinárodná súťaž štvor- až päťčlenných tímov zložených zo študentov stredných škôl a príslušných ročníkov osemročných gymnázií v rýchlostnom riešení matematických úloh. Súťažiacich čakali úlohy pokrývajúce široký záber matematických disciplín. Pri riešení úloh Matematického náboja pritom nejde o bezhlavé počítanie, ale zvyčajne sa vyžaduje aj istá forma inovatívnych myšlienok.

            Súťažili sme v dvoch kategóriách. V kategórii junior nás reprezentovali: P. Čupka, A. Hunana, M. Mišík, P. Perečko a Ľ. Veščičík (IA), v kategórii senior: K. Murcinová (IIA), E. Fileková (IIB), Z. Gajdošová, M. Harmanová a D. Kuchta (IIIA). Ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy.

          • Mladý Európan 2023

          • Mladý Európan je súťaž určená pre študentov druhých až štvrtých ročníkov gymnázií a stredných odborných škôl z celého Slovenska. 

            Nosnou témou boli všeobecné znalosti o histórii, geografii, osobnostiach a najvýznamnejších pamätihodnostiach EÚ.

             

            Hlavnými oblasťami súťaže pre tento rok boli: podpora digitálnej gramostnosti a boj proti dezinformáciám, programy EÚ pre mladých ľudí a priority Európskej komisie pod vedením Ursuly von der Leyen, najmä Európska zelená dohoda, Mechanizmus na podporu obnovy a odolnosti, Spoločná poľnohospodárska politika, stratégia z farmy na stôl, stratégia v oblasti biodiverzity. Oblasti sa dotýkali aj tém ako Európsky parlament, Rada Európskej únie a krajiny predsedajúce Rade Európskej únie v roku 2023, konkrétne Švédsko a Španielsko.

            Naši žiaci sa zúčastnili regionálneho kola tejto súťaže, kde sa umiestnili na krásnom 4tom mieste (Tadeáš Havaš, Michaela Harmanová a Dušan Kuchta). 

          • Štúrov Zvolen - gratulujeme!

          • Dňa 5.4. 2023 sa uskutočnila súťaž v rétorike, zúčastnilo sa na nej 5 študentov.

            1. miesto - Tadeáš Havaš z 2. B

            2. miesto- Dušan Kuchta z 3. A

            3. miesto - Natália Novaki 1. B a Monika Magerčiaková z 2. B

            Víťazovi srdečne gratulujeme a držíme palce pri reprezentovaní školy na okresnom kole. 

            NOVINKA:

            25.4.2023  sa v okresnom kole Tadeášovi Havašovi podarilo zvíťaziť a postúpil priamo do celoslovenského kola vo Zvolene.

            Srdečne gratulujeme!!!

             

          • Deň narcisov 2023

          • Aj naši študenti prispeli svojou troškou pri príležitosti Dňa narcisov. V uliciach Liptovského Mikuláša oslovovali okoloidúcich a za každý peňažný príspevok darcov odmenili malým žltým kvietkom nádeje. Za ich pomoc a ochotu im ďakujeme! 

          • 80 eur pre víťazov

          • Už poznáme mená dvoch víťazov súťaže o najlepšie video na tému 5 dôvodov, prečo študovať na OALM.

            Ste zvedaví?

            Pýtate sa, kto to je?

            A o koľko si prilepšia?

            Tramtadadááááááááááááá!!!

            1. Dušan Kuchta - 50 eur

            2. Kristína Krajčiová - 30 eur

            Porota ocenila originalitu a kreatívny prístup k tvorbe videí. Veríme, že obidve videá budú dobre reprezentovať našu školu v online svete. 

            Dúfame, že získaná peňažná výhra bude úspešným štartom Vašej budúcej kariéry.

            Tešíme sa na ďalšie kolo súťaže! 

            A vy všetci KUK a šírte, zdieľajte, lajkujte, komentujte a odoberajte ;-)

          • Ocenenie pre pani učiteľku

          • Učiteľovanie je jedno z najťažších, ale zároveň najkrajších povolaní. Niektorí učitelia nechávajú vo svojich žiakoch kus seba a svojho srdca. Každoročne bývajú oceňovaní tí, ktorí sú zodpovední za vzdelávanie, výchovu a osobný rast detí. 

            Tento rok si prevzala Pamätný list mesta a ocenenie za pedagogickú činnosť naša kolegyňa RNDr. Miroslava Dzúrová PhD. Prajeme jej aj naďalej veľa tvorivosti a pedagogického nadšenia pri práci s našimi žiakmi a gratulujeme.

          • Najtrpezlivejší učiteľ

          • “Knihy sú najtichším a najstálejším priateľom. Sú najprístupnejším a najmúdrejším poradcom a najtrpezlivejším učiteľom.”  ― Charles William Eliot

            Marec sa neodmysliteľne spája s knihami. Práve v dobe, kedy podliehame digitalizácii, je o čosi dôležitejšie si tento fakt pripomenúť. Aj preto sme sa v marci, mesiaci knihy, rozhodli upriamiť pozornosť našich žiakov práve na knihu a literatúru v podobe knižnej burzy. Žiaci mali možnosť spoznať veľa nových príbehov a dokonca si niektoré knihy požičať či vymeniť so spolužiakmi. Nie nadarmo sa hovorí, že knihy spájajú.

          • Jedni z najlepších

          • Janka Páteková, Anka Daňová a Monika Magerčiaková nás v stredu 29. 3. 2023 reprezentovali na krajskom kole Prezentiády. Súťažil výber najlepších tímov, ktoré sa nominovali do krajského kola a vlastne to boli postupujúci z celého Banskobystrického a Žilinského kraja.

            Medzi už skúsenými tímami takmer výhradne z gymnázií sa naše dievčatá nedali zahanbiť a ako nováčikovia skončili na piatom mieste.

            Prezentiáda preverila prezentačné zručnosti, vystupovanie pred publikom, spracovanie témy či kreativitu tímov. Je to pre nás obrovská skúsenosť a inšpirácia a určite  nevynecháme ani budúcoročnú súťaž.

          • Študentská kvapka krvi

          • Dňa 22. 03. 2023 naše kroky opäť smerovali na transfúznu stanicu v Liptovskom Mikuláši. Pre niektorých to už bol v poradí druhý odber. Darcom v mene transfúzneho oddelenia ďakujeme a dúfame, že na jeseň sa k nám pripoja aj ďalší študenti.

          • Deň vody u nás na OA :)

          • Voda je základnou podmienkou všetkého života. Tvorí totiž až 98 % plochy Zeme a viac ako 50 % každej živej bytosti od rastlín až po zvieratá. Dnes sú ale vodné zdroje vystavené zvyšujúcim sa požiadavkám na spotrebu vody. Aj preto v roku 1992 valné zhromaždenie OSN vyhlásilo 22. marec za Svetový deň vody.

            V našej škole si pri tejto príležitost žiaci a učitelia obliekli modré tričká a počas prestávky sa mohli občerstviť osviežujúcimi nápojmi, nakoľko platí voda - základ života. 

             

             

          • Olympiáda Podnikový hospodár

          • Študenti 4. A a 4. B sa zúčastnili 4. ročníka olympiády Podnikový hospodár, ktorú organizuje Podnikovohospodárska fakulta Ekonomickej univerzity v Bratislave so sídlom v Košiciach.

            Olympiáda Podnikový hospodár je súťaž s celoslovenskou pôsobnosťou, ktorá je určená pre študentov maturitného ročníka stredných škôl ekonomického zamerania. Predmetom súťaže je otestovať znalosti študentov z oblastí ekonómie, podnikovej ekonomiky, Európskej únie, náuky o spoločnosti a finančnej gramotnosti.

            Cieľom súťaže je popularizácia ekonómie ako vedného a študijného odboru a podpora celospoločenských snáh o zvyšovanie finančnej gramotnosti mladých ľudí.

            Olympiáda Podnikový hospodár pozostáva z troch kôl. Prvú časť predstavuje individuálne kolo obsahujúce testové otázky z vybraných oblastí a študenti ho absolvovali z domáceho prostredia. Potom nasledovalo školské kolo (22. 03. 2023) prostredníctvom elektronického testovania formou online testu.

            Celoslovenské kolo bude organizované na Podnikovohospodárskej fakulte Ekonomickej univerzity v Bratislave so sídlom v Košiciach. Zúčastnia sa ho úspešní súťažiaci zo školských kôl.

            Všetci účastníci celoslovenského kola súťaže budú v prípade záujmu prijatí na 1. stupeň bakalárskeho štúdia na Podnikovohospodárskej fakulte Ekonomickej univerzity v Bratislave so sídlom v Košiciach.

            Veríme, že aj z našich štvrtákov budú víťazi.

          • Olympiáda Mladý účtovník 2023

          • Dňa 23. marca 2023 sa naši traja úspešní štvrtáci zapojili do 25. ročníka súťaže o najlepšieho mladého účtovníka, ktorú organizuje spoločnosť KROS, a. s.
            Ešte pred praktickou časťou maturitnej skúšky si overili svoje vedomosti formou online testu
            a popasovali sa s náročnými otázkami z oblasti účtovníctva a ekonomiky.
            Aj tento rok budú študenti, ktorí postúpia do 2. kola olympiády, prijatí na Fakultu
            riadenia a informatiky Žilinskej univerzity a Ekonomickú univerzitu v Bratislave bez
            prijímacích pohovorov.
            Držíme našim 3 účtovníkom prsty!

          • Exkurzia Grafon

          • V utorok sa žiaci školskej cvičnej firmy Tričká po svojom, s.r.o. zúčastnili so svojím učiteľom exkurzie vo firme Grafon, s.r.o., ktorá funguje v príbuznom odbore podnikania ako ich cvičná firma, avšak v reálnom svete. Dozvedeli sa veľa nových informácií, okrem praktických vecí súvisiacich s potlačou a vyrezávaním reklamných predmetov aj podnikateľské informácie, ako sa zachovať v čase krízy, keď klesne počet zákazníkov (firme Grafon sa to udialo počas pandémie koronavírusu, poradili si s tým však ukážkovo). 

          • Svetový deň Downovho syndrómu

          • 21. marec je Svetovým dňom Downovho syndrómu. Tento symbolický dátum je odvodený z číslic 3 a 21, keďže pri uvedenej diagnóze ide o trizómiu 21. chromozómu. 

            Svoje sympatie a podporu ľuďom s DS môžeme vyjadriť aj obutím ponožiek rôznych farieb či veľkostí. Dnes 21. marca sme si aj my obuli dve odlišné ponožky. Podpor túto kampaň a zdieľaj fotku na svojich sociálnych sieťach s hashtagom #PonozkovaVyzva.

            Takto spolu dokážeme šíriť porozumenie a rešpekt k rozdielnosti.

    • Kontakty

      • Obchodná akadémia
      • +421 44 5541288 spojovateľka +421 905 435162 riaditeľka školy
      • Nábr. K. Petroviča 1571 031 47 Liptovský Mikuláš Liptovský Mikuláš Slovakia
      • 31926754
      • 2021484421
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje